keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Mobiilitekniikka rakentamisessa

Tiistaina sain nähdä ja kuulla Jounin diaesityksen, jonka hän esittää EU:n opetustekniikkaan liittyvän projektin konferenssissa Wienissä. Sen nimi on Construction Plan Image Service for Mobile Devices (suomennettuna Rakennussuunnitelmakuvapalveluja mobiililaitteille). Se käsittelee siis rakennusmalliohjelmien käyttömahdollisuuksia esim. älypuhelimilla.

Taustalla on uudenlaisen median vallankumous: rakennustyömailla on siirryttävä paperista digitaalisiin dokumentteihin, koska tietoa on voitava jakaa ja hallita helposti. Tämä vaatii uudenlaisia työkaluja, esim. älypuhelimia. Rakennuksiin liittyvää tietoa on kyettävä luomaan, hallitsemaan ja muokkaamaan koko niiden elinaikana. Tietokoneilla käytetään 3D-mallinnusohjelmia (esim. Tekla Structures), joihin tallennetaan tieto rakenteista, muutoksista jne., ja näitä tietoja tarvitsevat kaikki rakennusprojektin parissa toimivat.

Mobiililaitteilla tämä olisi kätevää, ovathan ne kompakteja ja yleisiä. Ongelmina kännyköissä on raudan riittämätön teho sekä pienet näytöt. Ohjelmiakaan laitteille ei toistaiseksi juuri ole, toisin kuin läppäreille, jotka ovat myös tehoiltaan ja näytöiltään tällä hetkellä parempia työhön. Rakennusohjelmat tarvitsevat tiedon jakamiseen ja vastaanottamiseen langattomia yhteyksiä, mutta mobiililaajakaistat ovat hitaita niin suuren tietomäärän käsittelyyn. Myös siksi mobiilirakennusohjelmien on oltava kevyitä, jos niitä kännyköillä mielitään käyttää. WLAN taas vaatii väliaikaisen verkkoyhteyden rakentamisen työmaalle.

3D-mallinnusohjelmissa on se etu, että voi pyöritellä, tarkastella ja muokata rakennusten malleja vapaasti. Tekla Structures -ohjelma vaatii tosin Windowsin, ja tiedot usein jopa kymmenistä tuhansista osista ovat liikaa älypuhelimien tehoille. Kuvakaappaukset taas sopivat koonsa ja helppoutensa puolesta mobiililaitteille, mutta niiden kuvakulmaa voi vaihtaa ainoastaan hakemalla palvelimelta toinen kuvankaappaus.

Ensimmäisessä blogipostauksessani kirjoitin RFID-tageista. Niitä voidaan skannata älypuhelimilla, kuten myös erilaisia viivakoodeja. Tällöin puhelin ottaa yhteyden verkkopalveluun, joka ottaa yhteyden BIM-ohjelmaan (Building Information Modeling, rakennusdatamallinnus, esim. Tekla Structures). BIM-ohjelma taasen antaa tiedot verkkopalvelulle, joka taas antaa ne puhelimelle. Näin rakennustyöntekijä saa tiedot haluamastaan kohteesta, esimerkiksi seinästä, jonka sisällä olevia metallipalkkeja hän haluaa paikantaa.

Viivakoodin hyödyntämiseen liittyvää prosessia selventävä kaavio















Rakentamisessa käytettäviä tietoja voidaan siis käsitellä mobiililaitteilla. Tähän tarvitaan vain kehittyneempiä ohjelmia, jotka toimivat hyvin myös pienillä näytöillä. Potentiaalia siis on, joten saa nähdä, miten asia etenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti