perjantai 17. kesäkuuta 2011

Tänään tutustuin tarkemmin Tommi Kallosen työhön. Tommi aloitti LUT:lla opiskelun 1999 ja valmistui diplomi-insinööriksi 2006. Nyt hän tekee väitöskirjaansa palveluista mobiililaitteille. Tämä tarkoittaa mobiiliohjelmien käyttöä helpottavien palvelujen tutkimusta.



Musiikkipeli JamMo:n vaatimat palvelut. Tällaisesta väitöskirjassa on kyse.






Tällä viikolla Tommi oli kaksi päivää UMSIC-projektin kokoontumisessa Oulussa. UMSIC (Usability of Music for the Social Inclusion of Children) on kansainvälinen projekti, jossa kehitetään lapsille soveltuvaa JamMo-musiikintekopeliä (Jamming Mobile) mobiilialustoille. Tarkoituksena on tuoda lapset yhteen pelin ääreen. Toinen versio on 3-6-vuotiaille ja toinen 7-12-vuotialle suunnattu. Kokeilin nuorempien peliä Nokia N900 -älypuhelimella. Vanhempien versio oli liian hidasteleva ja buginen ainakin tälle kännykälle. Kieliä on kolme: suomi, saksa ja englanti (ja laulupelissä myös ranska).


Pelin valikot ovat selkeitä, ja niissä ei ole lainkaan tekstiä. Navigoiminen tapahtuu suuria kuvia koskettamalla. Yläkulman nalle kertoo painalluksen jälkeen, mistä on kyse, ja selventää lisää tarvittaessa. “Jos haluat pelata laulupeliä, kosketa laulavan lapsen kuvaa. Jos haluat pelata sävellyspeliä, kosketa säveltävän lapsen kuvaa.” Päävalikossa on neljä vaihtoehtoa: vaikeustason valinta, laulu- ja sävellyspeli sekä kaappi, jossa on tallennetut sävellykset.

Ensiksi koetin sävellyspeliä. Ennen pelin alkua valitaan “kenttä”. Kyseessä on loopeilla eli valmiilla musiikkipätkillä toimiva sovellus. Taustalooppi liittyy aina yhteen kolmesta kentästä, ja kentissä on myös omat aseteltavat looppinsa, jotka näkyvät pieninä kuvakkeina: lintu, kukka... Loopit asetellaan yhdelle tai kahdelle päällekkäiselle raidalle. Niin erilaisten looppien kuin raitojenkin lukumäärä riippuu vaikeustasosta. Sävellyksensä voi kuunnella ja tallentaa. Moninpeli on mahdollinen, ja se tapahtuu WLAN:in välityksellä. Tällöin looppipalkkeja on kaksi, ja kumpikin käyttäjä asettelee looppinsa omalle raidalleen.


Sävellyspeli. Alhaalla looppipalkit, ylempänä valittavat loopit (klikkaamalla esim. lintua avautuu näkymä useasta erilaisesta lintu-loopista)



Laulupelissä lauletaan lastenlauluja niin, että joko ensin kuunnellaan esimerkki ja lauletaan perässä, tai sitten lauletaan ilman esimerkkiä suoraan. Laulun loputtua pelaaja kuulee oman laulunsa. Valittavana on kahdeksan kappaletta.
Itse päätin jättää työhuoneessa ölisemisen väliin.

Sävellyspeli toimi ja kuulosti myös varsin hyvältä, mutta pelaamisen lopettaminen kaatoi ohjelman useita kertoja. Välillä näyttö jäätyi, mutta peli jatkoi toimintaansa. Valikossa nalle sanoi, että takaisin voi palata “talon kuvaa” koskettamalla, mutta kuvake oli kylläkin raksi. Vanhempien peli taas sekoili niin pahasti, että sitä en kännykällä viitsinyt enempää testailla.


Molemmat pelit toimivat myös tietokoneilla, joissa on Linux. Tällöin toiminta olikin huomattavasti vakaampaa, ja vanhempienkaan pelissä ei ollut mitään ongelmia. 7-12-vuotiaiden pelissä on myös erilaisia virtuaalisoittimia kuten rummut ja koskettimet. Kosketusnäytöllä näiden käyttö on liian hidasta, mutta tietokoneella kaikki sujuu. Vanhempien lasten peli on myös monipuolisempi: raitoja saa sävellyspeliin neljä samaan aikaan, ja looppeja on huomattavasti enemmän. Jos pelien ongelmat saadaan pois alta, ne ovat mielestäni varsin hienoja sovelluksia lapsille.


Tässä demovideo vanhempien lasten pelistä:
http://www.youtube.com/watch?v=XEm02O1K3Lw
Ja tässä nuorempien: http://www.youtube.com/watch?v=4oiwZI4VoYU&feature=channel_video_title
Täältä saa lisätietoa ja itse pelin: http://www.jammo4kids.org/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti