keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Mobiiliteknologiaa ja monikulttuurisuutta

Vasemmalta oikealle: Were, Steward, Bishal

Tänään pääsin puhumaan koko päivän englantia ulkomaalaisten työntekijöiden kanssa. Aluksi tutustuin etelä-afrikkalaiseen mieheen nimeltä Were Oyomno. Ensin hän havainnollisti projektiaan videopätkällä Minority Report -elokuvasta, jossa ostoskeskuksessa kävelevä mies saa automaattista täsmämainontaa kiinnostuksenkohteidensa perusteella. Tässä kyseinen video: http://www.youtube.com/watch?v=oBaiKsYUdvg

Weren projektissa on kyse tiedon saamisen ja antamisen helpottamisesta. Hänen tekemäänsä mobiiliohjelmaan voi tallentaa monenlaista tietoa: mm. osoitteita, puhelinnumeroita, pankkitietoja ja kiinnostuksenkohteita. Sovellus voisi auttaa monia nettipankin käytössä, onhan tämä vaikeaa esim. vanhuksille. Kiinnostuksenkohteiden listaaminen taas voisi mahdollistaa videon tapaista täsmämainontaa: mainostaulun ohi kävellessä saa asetusten perusteella itseä kiinnostavaa mainontaa ja tietoa. Ohjelma toimii bluetoothin avulla.

Ensiksi mieleeni heräsi turvallisuuskysymys - kukapa haluaisi menettää pankkitilinsä rahat kännykän häviämisen seurauksena! Were painiikin tämän ongelman kanssa. Tänään hän muokkasi samaa ohjelmaa uudemmalle Nokian älypuhelimelle. iPhonen ohjelmointi on kuulemma vaikeinta aloittaa: siitä pitää mm. maksaa aloitusmaksu, kun taas Android on koodariystävällisempi. Uskoin mobiililaitteiden ohjelmoinnin olevan vaikeampaa kuin tietokoneen, mutta tämä on kuulemma yleinen harhaluulo: kyse on pitkälti samanlaisesta työstä.

Myöhemmin paikalle saapuivat myös tansanialainen Steward Sabuka ja nepalilainen Bishal Raj Karki. Heidänkin projektinsa koskevat mobiililaitteita. Steward kehittää etenkin Lappeenrannan venäläisille turisteille suunnattua ohjelmaa, jonka avulla jokainen voisi hakeutua oikeisiin kauppoihin, ravintoloihin ja muihin kohteisiin. Ohjelma listaisi kohteet ja näyttäisi niistä tarkkaakin tietoa: alennuksia, ehkä jopa hintavertailuja sekä mahdollisesti asiakkaiden antamia pistearvioita. Sovellus ei kuitenkaan vaatisi rekisteröitymistä, mikä tekisi siitä helposti ja nopeasti omaksuttavan.

Mielenkiintoista Stewardin projektissa on minulle etenkin sen vaikutukset: turistit saisivat enemmän tietoa pienistä kaupoista, mikä osaltaan ohjaisi asiakasvirtoja suurista, tavallisimmista marketeista erikoisliikkeisiin. Ohjelma vaatisi bluetooth-asemien sijoittamista turistien tavallisiin lähtöpaikkoihin kuten hotelleihin ja ravintoloihin.

Bishalin projekti taas liittyy eräänlaiseen verkostoitumiseen: ohjelma näyttäisi lähellä olevista käyttäjistä itselle yhteisiä asioita esisyötettyjen tietojen perusteella. Se ei vaatisi kaverikutsuja kuten esim. Facebook, vaan toimisi automaattisesti koko ajan bluetoothin avulla. Jos siis esim. merkitsisi pitävänsä jalkapallosta, ohjelma näyttäisi sillä hetkellä lähettyvillä olevat kiinnostuksen jakajat. Tietoa ei kerättäisi, joten käyttäjien siirtyessä toistensa kantaman ulkopuolelle eivät he enää näkisi toistensa tietoja. Tämäkin projekti on kiinnostava, mutta itseäni ajatus jatkuvasta mieltymystietojen jakamisesta ei innosta.

Tänään on muuten IPv6-päivä (Internet Protocol version 6). IPv4-osoitteet ovat lopussa, joten tänään kokeillaan vuorokauden ajan uuden protokollan käyttöä joillain suuremmilla sivuilla. Olin lukenut Mikrobitistä IP-osoitepulasta, mutta en tiennyt, että uudet osoitteet ovat tulossa näin nopeasti. Tämänpäiväinen operaatio on kuitenkin vain kokeilu eikä pysyvä muutos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti